Grad & Ja

Agencija za nekretnine Rental.ba je agencija koja preko dvadeset godina uspješno posluje na teritoriji grada Sarajeva te je kao takva stvorila veoma lijepu reputaciju kojoj su građani Sarajeva svo ovo vrijeme poslovanja pružali svoje povjerenje. Mislimo da je to zato što smo prije svega uz veoma velika zalaganja i kreativnost te
pozitivnu energiju naših agenata klijentima pružili nešto drukčije. Dali smo im tu slobodu da zajedno sa
nama sanjaju grad i prepoznaju ga kao mjesto gde žele da ostanu i da žive.

Tako smo došli i do slogana “Ovdje želim da živim” u koji duboko vjerujemo, te nastojimo da u budućnosti to postane krilatica našeg poslovanja koju ćemo na sve moguće načine ostvarivati. U sklopu našeg poslovanja tokom svih ovih godina stvorili smo saradnju sa ljudima iz svih mogućih branši, pa tako i iz svijeta umjetnosti.

Tako je nastao Grad & Ja, prvi i za sada jedini broj štampanog časopisa u kome smo dali prostor našim sarajevskim piscima, fotografima, arhitektima da nam svako na svoj način i svojim alatima iznova oslika grad.
U sklopu ovog bloga planiramo da Grad & ja ideja nastavi da živi i da kroz razne priloge, tekstove, intervjue i razgovore ispišemo svaku pa i najmanju uličicu i sokak ovog našeg grada koji itekako ima čime da se ponosi i pohvali… U tom našem radu želimo da oživimo ulice ovog grada, ispričamo priče koje nose pojedine zgrade, javne česme, bogomolje, mostovi i da u saradnji sa velikim umjetnicima koji su proveli svoj vijek u Sarajevu pružimo ljudima priliku da ga upoznaju iz nekog drugog ugla, i da pročitaju šta ih to zanimljivo čeka na Ciglanama, Gorici, Koševu, Breki, Mejtašu, Višnjiku, Malti, Čengić Vili itd.
Tako bi kroz određeno vrijeme žitelji ovog grada mogli nositi grad sa sobom, na svojim telefonima, pametnim
uređajima pa čak i na papiru, i uvijek se podsjetiti zbog čega žele da žive baš na Marijin Dvoru ili na
Alifakovcu. Vjerujemo da bi u saradnji s mnogim ljudima s kojima imamo u planu sarađivati dali svoj golemi doprinos u svemu tome te bi na taj način potakli i one koji su otišli iz Sarajeva ili one koji nikad u njemu nisu bili da
dođu i posjete grad, da prošetaju tim opjevanim, ufotkanim i oslikanim ulicama koje su gradile mnoge imperije od Osmanskog carstva, preko Austrougarske monarhije pa do komunističke Jugoslavije sve do današnjih dana, i da na kraju odluče da žele da žive u njemu s nama. Vjerujemo da bi takvim pristupom naveli ljude da dođu “kao grlom u jagode”. Mislimo da bi kroz razgovore sa običnim žiteljima određenih sarajevskih naselja i mahala portretisali kulturu i raznovrsne varijacije običaja grada, te bi na taj način pokazali da koliko se god u nekim dijelovima našeg grada živjelo obično, da je Sarajevo ipak na svoj način vrlo posebno, i da svaka kocka kaldrme sa sobom nosi čitav jedan univerzum koji žudi da bude otkriven i doživljen. Takođe, mislimo da ćemo pozitivnim pričama kojima će naš blog biti preokupiran doprinijeti da se o našem gradu izgradi jedan novi imidž koji je ljudima poslije svega što se Sarajevu dogodilo itekako potreban.
Širenjem lijepih i pozitivnih vijesti koje se dešavaju u našem gradu na neki način odmičemo ljude od umorne i zabrinute svakodnevnice.

Sarajevo ima potencijal, u Sarajevu se svaki dan rađaju novi žitelji ovog grada, svaki dan se posadi jedna biljka, svaki dan neko pobjeđuje, voli i prašta jer je Sarajevo dovoljno široko i pokazalo je da njegov duh ništa ne može pobijediti, nikakva opsada, nikakva politička zamka. Želimo da sanjamo grad i nas u gradu…

Želimo da ostanemo ovdje i da živimo Sarajevo!

IMG_8845 (2)

#ovdježelimdaživim