Milomir Kovačević Strašni – Paris la nuit

Milomir Kovačević Strašni sarajevski je fotograf sa adresom stanovanja u Parizu. O njemu i njegovom radu pisali su mnogo priznatiji i veštiji pisci nego što sam to ja, tako da se ovde neću posebno osvrtati na fotografsko umeće ovoga maestra fotografije jer će njegovi svetlopisi pričati sami za sebe. No, postoji jedna anegdota iz moga života koja je vezana za Strašnog a koju bih ovde mogao ispričati… Naime, prvi čovek koji me je pošteno prošetao i upoznao sa Sarajevom bio je upravo Milomir Kovačević Strašni. Za mene je to bilo ravno čudu… Šetao sam pokraj njega dok se on pozdravljao sa prijateljima i poznanicima od Radićeve sve do Čaršije a usput mi objašnjavao šta se gde nalazi, govorio mi o bitnim zgradama i hramovima Sarajeva. Sa sobom je naravno nosio i svoj fotoaparat pa sam tako svedočio i tome kako njegove fotografije nastaju. Ispričao mi je Strašni u toj našoj šetnji štošta važno o sebi, a bome i o Sarajevu i Parizu… Između ostalog otkrio mi je tajnu gde se pije najbolje vino u Sarajevu, ali ću tu tajnu sačuvati za sebe. Vama na dar u magazinu „Grad & Ja” objavljujemo seriju fotografija napravljenih u Parizu od strane maestra Milomira Kovačevića Strašnog. Pariz noću, samo za vas!

Srđan SekulićMilomir Kovačević Strašni rođen je 1961. godine u Sarajevu.

Fotografijom se počinje baviti sa 17 godina u Univerzitetskom foto-klubu CEDUS. Članom ULUPUBiH-a postaje 1989. godine

Od samog početka njegov opus posvećen je životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu. Devedesetih postaje jedan od najzapaženijih foto-hroničara grada.

Angažman fotoreportera u različitim revijama nije doprinio da njegov rad poprimi senzacionalistički karakter, niti su njegove fotke imale kratak rok trajanja. Naprotiv, njegov rad pokazuje interes za najrazličitije teme tadašnjeg društva. Od onih uobičajenih, često neprimjetnih u kolotečini svakodnevnice, do onih koje otvaraju neke od, za to doba, tabu-tema. Serije fotografija sa temama Međugorja, zatvora, buvljaka, rock koncerata, zatim Horde zla (navijači FK Sarajeva), grafiti, pioniri, Titove fotke po izlozima, fotografije posljednjeg Dana Republike…, samo su neke po kojima je postao poznat.